dilluns, 19 d’abril del 2010

“El republicanisme és un ideari que suposa la refundació de la democràcia en un sentit sobirà, solidari i igualitari”

Divendres va tenir lloc al Centre Cultural de la Llagosta l'acte "Cap a la Tercera República" emmarcat dins la setmana d'activitats organitzada per ICV-EUiA en col•laboració amb el Casal Popular la República, per commemorar el 79 aniversari de la proclamació de la IIa República.

Els assistents a l’acte van poder gaudir de la intervenció de la diputada de les Corts Valencianes per Esquerra Unida del País Valencià, Marina Albiol, que va desgranar alguns dels eixos per avançar cap a una futura Tercera República.

En una intervenció de prop de mitjà hora, que va ser seguida amb molta atenció en una sala plena de gom a gom, la jove diputada d’Esquerra Unida del País Valencià va reclamar que la societat ha de recuperar la paraula i va manifestar que “ni els 40 anys de franquisme ni els pactes de silenci de la transició han pogut soterrar el que va ser la lluita dels nostres majors”

Marina Albiol va valorar que cal perdre la por a criticar el pacte constitucional ja que aquest "esta trencat perquè les propostes que l’esquerra va introduir al text han quedat en paper mullat". Així mateix, Albiol va manifestar que “el republicanisme actual renaix en base a critiques concretes a les mancances de la democràcia actual”.

Després de la intervenció de la diputada, el debat va girar entorn a anar perdent la por a parlar de republicanisme i al fet que aquest vagi lligat a un model federal. Tots els veïns que van intervenir van destacar la importància d’anar realitzant activitats de commemoració de la IIa República però també d’anar explicant els eixos per avançar Cap a la Tercera República.

Finalment, el regidor d’ICV-EUiA, Jordi Alonso, va explicar que la coalició presentarà una moció al ple de l’Ajuntament de la Llagosta per que, entre altres, la institució local creï una comissió per organitzar la commemoració del 80è aniversari de la IIa República i se sumi al suport social al jutge Baltasar Garzón.

Els organitzadors de la setmana republicana, ICV-EUiA i el Casal Popular la República, han valorat molt positivament la rebuda i participació en les diferents activitats realitzades i han fet una crida a la població a seguir reivindicant el republicanisme cada dia que no es altra que defensar els valors del federalisme, la democràcia radical i la participació ciutadana, la transparència i l’austeritat en la gestió de govern, l’educació pública, el laïcisme i la cultura popular i gratuïta, entre altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada