dijous, 30 d’octubre del 2008

Aprovada la modificació del 4,9% dels impostos municipals per a l'any 2009

Font: Web Ajuntament de la Llagosta

L'Ajuntament de la Llagosta va aprovar ahir durant el Ple ordinari d'octubre, amb el vot en contra dels tres grups de l'oposició, les modificacions de les ordenances fiscals per a l'any 2009. Els impostos municipals pujaran una mitjana del 4,9%, segons la proposta que va veure ahir la llum de forma provisional.

Gairebé el mateix debat o més que aquest punt van provocar dues mocions sobre l'actual situació de crisi. Una d'elles, presentada per Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA), va ser desestimada perquè el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), es va abstenir. PSC i ICV-EUiA són actualment els integrants de l'equip de govern.

Per a l'increment mitjà del 4,9% de les ordenances fiscals, l'equip de govern ha pres com a referència l'IPC del mes d'agost, que es quan va començar a treballar en els impostos i taxes que es cobraran l'any 2009 als veïns de la Llagosta.

Les principals novetats de cara a l'any que ve són el canvi de sistema de tarifació en el rebut de l'aigua, així com l'augment de bonificacions en diferents impostos i taxes municipals.

Els veïns de la Llagosta veuran el proper any un canvi substancial en el rebut de l'aigua. Fins ara, es cobrava un consum mínim de 33 metres cúbics. A partir de l'any que ve es pagaran 0,18 euros el metre cúbic per a consums de fins a 30 metres cúbics al trimestre. Ara el preu és de 0,55 euros. Per a consums que s'excedeixin del mínim, el preu serà superior. D'aquesta forma, es vol potenciar el consum responsable d'aigua.

Una altra tarifa que canviarà el seu sistema de cobrament serà el de llicències d'activitats econòmiques. Fins ara, es cobrava depenent del pressupost presentat per l'interessat. La nova ordenança fixa uns barems determinats que també permetran agilitzar la gestió d'aquesta taxa.

L'augment de bonificacions que es plantegen afecten a la llicència d'obres, les escombraries i les plusvàlues per transmissió d'herència. Les persones menors de 35 anys tindran una bonificació del 50% a la llicència d'obres per reforma d'habitatge. Els veïns de la Llagosta que facin servir correctament la deixalleria 10 vegades durant l'any tindran un descompte al rebut d'escombraries del 10 per cent. Per últim, l'Ajuntament aplicarà una bonificació del 50% en les plusvàlues que es generin per transmissió d'herències quan es tracti de cònjuges i del 25% a d'altres familiars. El govern municipal també ha congelat les taxes que s'apliquen als serveis d'atenció domiciliària.

A l'ordre del dia del Ple, es va afegir amb caràcter d'urgència, amb l'abstenció d'Iniciativa-Esquerra Unida, una moció sobre la situació de crisi actual i la seva repercussió en la indústria.

Durant el debat de la moció presentada per ICV-EUiA en suport als treballadors de Nissan i de les empreses que treballen per a aquesta firma, el portaveu d'aquest grup municipal, Alberto López, es va mostrar molt crític. López va assegurar que ells sempre havien apostat per consensuar el seu text, però que es van trobar amb una altra moció redactada quan ells no estaven presents.

La moció d'ICV-EUiA va ser desestimada. Només li van donar suport els tres regidors d'ICV-EUiA i la regidora de Ciutadans Progressistes per la Llagosta. El PSC i CiU es van abstenir i el PP va votar en contra.

L'altra moció, en la qual l'Ajuntament expressa el seu suport als treballadors de Nissan i d'altres empreses amb una situació similar, va ser aprovada per unanimitat.

A més, el Consistori va aprovar ahir per unanimitat altres dues mocions, una que demana que el 0,7% de l'IRPF que es destina a finalitats d'interès social es destini al territori on es recaptin i una altra instant al Parlament de Catalunya a que declari la sardana com a Dansa nacional de Catalunya.

Al Ple, també es va donar llum verda a la creació de la comissió d'estudi per a la constitució de l'empresa municipal de patrimoni i habitatge. Aquesta empresa tindrà com a principal objectiu la promoció d'habitatge públic i la gestió del patrimoni municipal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada