divendres, 31 d’octubre del 2008

Constituïda la nova Assemblea de regidores i regidors d’ICV-EUiA del Vallès Oriental

El passat dijous dia 30 va quedar constituïda formalment l’Assemblea de regidores i regidors d’ICV-EUiA del Vallès Oriental, de la que en formen part els regidors i la regidora d’ICV-EUiA de la Llagosta, Alberto López, Jordi Alonso i Marta Melgar.


Amb aquest nou espai de treball, ICV-EUiA, pretén millorar els mecanismes de coordinació i suport als Grups Municipals de la Coalició a la comarca, així com de millorar l’acció política als municipis, posant en comú propostes i experiències. L’Assemblea s’anirà reunint periòdicament.


L’acte de constitució es va realitzar al Centre Cívic de Can Gili de Granollers, i la regidora d’ICV-EUiA de la Llagosta, Marta Melgar, va ser l’encarregada de llegir el manifest que donava per iniciats els treballs de l’Assemblea i que reproduïm a continuació.


MANIFEST ASSEMBLEA DE REGIDORS I REGIDORES

D’ICV-EUiA-EPM DEL VALLÈS ORIENTAL


Iniciativa per Catalunya Verds, Esquerra Unida i Alternativa i l’Entesa de Progrés Municipal constitueixen l’assemblea de regidors i regidores de la Coalició al Vallès Oriental, amb l’objectiu de desenvolupar les nostres propostes polítiques en el territori per guanyar espai social i electoral.

Tenim un conjunt de propostes fruit dels diversos programes electorals on han participat un nombre important de ciutadans i ciutadanes que van confluir amb nosaltres a les eleccions municipals de 2007. Els programes electorals són instruments d’acció política en els nostres municipis i de relació amb la ciutadania.


Des d’aquest punt de vista cal treballar per cohesionar el discurs polític de la Coalició al Vallès Oriental i per això l’assemblea de regidors i regidores ha de ser un espai de trobada per posar en comú experiències, reflexions i propostes ha desenvolupar.


Cal treballar també, per millorar la comunicació i la coordinació entre tots els nivells institucionals on tenim representació i responsabilitats de govern. L’assemblea de regidors i regidores hauria de treballar diferent temàtiques amb l’objectiu de definir un conjunt de propostes polítiques que incideixin en la qualitat de vida dels nostres ciutadans i ciutadanes.


Avui més que mai necessitem d’un espai coordinat i fort per abordar els reptes de la modernització social i ecològica de la nostra comarca.


Aquesta assemblea es fa en un moment de greu crisi econòmica que esta afectant l‘economia real i amb un augment considerable de l’atur que afecta a tots els grups de treballadors i treballadores en totes les activitats econòmiques i no tant sols en el sector de la construcció.


Les causes de la situació actual, especialment pel que afecta a l’atur les hem de cercar en que els governs de l’Estat han fet una aposta durant aquests darrers 20-30 anys per un model econòmic amb fonaments extremadament febles. Aquesta crisi posa de manifest que ja no es pot mantenir l’economia basada en el totxo i l’endeutament familiar i sense una estratègia contundent de substitució de les energies fòssils per renovables. Aquest és un model esgotat i per tant quan abans s’abordi un nou model.


Aquesta nova realitat té una concreció en l’àmbit territorial i local, els ajuntaments com administració més propera a la ciutadania ha de fer front davant les demandes de la ciutadania. L’atur pot crear situacions conflictives de convivència a les nostres comunitats a les que cal anticipar-se amb majors recursos econòmics als serveis socials.


Els regidors i regidores de la Coalició d’ICV-EUiA-EPM defensaran estiguin al govern o l’oposició que els pressupostos municipals de 2009 tinguin una veritable petjada social com a garantia de la cohesió social de les nostres ciutats i pobles.


Però és necessari també que el Govern de Catalunya i en concret la Conselleria de Treball prengui les mesures legals atès que pot haver-hi empreses que vulguin aprofitar la crisi econòmica per fer expedients no justificats i elaborar amb urgència un Pla de xoc per a la realització de polítiques industrials.


Cal dir també, que la situació actual s’emmarca en un moment de major dificultat econòmica dels ajuntaments i és evident que per seguir treballant pel benestar social de la ciutadania i consolidar el nostre futur com a ciutats i pobles cal un bon finançament local.


El desenvolupament de l’activitat municipal exigeix un marc financer suficient que permeti la prestació de serveis als ciutadans i ciutadanes, al temps que generi dinàmiques d’equilibri social i mediambiental.


Al mateix temps, en aquesta anys de democràcia municipal, els ajuntaments s’han consolidat com un dels nivells de l’administració més eficaços i amb una major capacitat de resposta davant de les necessitats de la gent, donat el seu caràcter d’administració més propera.


Per això l’assemblea de regidors i regidores de la Coalició ICV-EUiA-EPM al Vallès Oriental s’adhereix a l’acord entre la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques en la demana una flexibilitat en l’aplicació de la Llei General d’Estabilitat Pressupostària i una reforma urgent de la mateixa que permeti que aquelles administracions que compleixin amb la resta de ratis legals i que demostrin una suficient capacitat financera, puguin augmentar la seva capacitat d’endeutament en un nombre limitat d’exercicis, la creació d’un fons específic que permeti retornar l’IVA pagat per les inversions fetes pels ajuntaments, no congelar l’aportació de l’Estat als ajuntaments per al proper any 2009 i que el lliuraments a compte als ajuntaments amb el mateix criteri que a les comunitats autònomes, és a dir, que se’ls apliqui el 98% del que els correspon en comptes del 95% com fins ara.


La nostra Coalició és sensible a la necessitat d’enfortir les polítiques destinades a les persones en matèria d’educació, serveis socials, sanitat, cultura i combatre l’exclusió social i la pobresa per aconseguir un major benestar i qualitat de vida de la ciutadania. Apostem per impulsar la participació ciutadana com una opció estratègica dels ajuntaments, això implica repensar les relacions entre ajuntaments i la ciutadania establint una clara complicitat entre governants i governats, repolititzar la societat i socialitzar les institucions..


L’assemblea de regidors i regidores defensen un compromís amb la prevenció del canvi climàtic. Per vetllar i lluitar per la protecció i la conservació dels espais verds, per potenciar les energies renovables, l’eficiència energètica, la minimització dels residus i de la contaminació atmosfèrica, que cregui i promogui el reciclatge, el consum conscient i responsable de tos i cadascun dels ciutadans i ciutadanes. Així com treballar pel desenvolupament d'una xarxa de transport públic potent i de qualitat al territori, sobretot de ferrocarril, com a alternativa al desenvolupament de grans infrastructures viàries com ara el 4t. cinturó


Granollers, 30 d’octubre de 2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada